MARTINS ARCHITECTURE OFFICE

Performative Bond

A 49 sqm store is located in a 1st generation shopping mall that tries to resist to the abandonedment. Due to its location in the city center there is still some activity although part of the occupation are shops marked by successive transformations that create a palette of suburbanity.
The project itself is ambitious in its attempt of integration by promoting a performative, stylized, simplified space that contrasts in all its valences with its surroundings.
The program consists of an oriental medicine center that had to be built at a controlled cost. It's proposed an adjustment in all the infrastructures and the relocation of the bathroom which becomes a space of mediation between the waiting room and the work room.
The reception proposes a "box inside a box" showing the original and infrastructural perimeter of the store, drawing a scenic space stripped of any signs. This strategy solves the minimal use of the building features and launches the entire interior atmosphere that was only painted and added a skirting on top of the new pavement. The subdivision of the work cabins are constituted by planes that float in space allowing a dynamic use by the therapist creating a unique atmosphere of treatment.
Architecture: Martins Architecture Office
Team: José Martins, Marta Machado, Marina Carbia
Type: Commissioned
Program: Oriental therapy center
Size: 49 m2
Location: Braga, Portugal
Status: Concluded
Year: 2018
Photography: © NUDO